AVG en datalekken
Klachten
MIC en MIM
Ontspoorde zorg
Medicatieveiligheid
Palliatieve zorg
Mondzorg
Wzd
Hygiëne en infectiepreventie
Veiligheidsthema’s Big-beleid
Moreel beraad en ethische commissie
Toezicht en calamiteiten onderzoek
PREZO
Cliëntervaringen
Ontwikkeling kwaliteitsmodel
Bij Marente is systematisch werken aan kwaliteit een belangrijk onderdeel van het zorgbeleid. We krijgen continu inzicht in waar verbetering nodig is door continu te monitoren. Dit helpt niet alleen de organisatie, maar biedt ook waardevolle informatie voor cliënten, zorginkoop en toezicht. We zorgen ervoor dat de basis op orde is, laten zien hoe we ervoor staan en welke stappen we zetten om de kwaliteit verder te ontwikkelen. Dit vormt de basis voor ons kwaliteitsbeeld.

Mara Jongeneelen, privacy officer

Norbert Celie, adviseur kwaliteit
"In het najaar zijn we gestart met een Delphi-studie om grip te krijgen op kwaliteit in de ouderen- en thuiszorg. Dit doen we samen met Parnas. We zijn in drie rondes van 1.200 richtlijnen gekomen tot 40 kernthema's. Een overzichtelijk en beheersbaar aantal thema’s dat invulling geeft aan kwaliteit van zorg. Uit ronde één kwam een eerste set van kernthema's. Die zijn in de tweede en derde feedback ronden aangevuld en geordend. Wat de kern is? We vinden met elkaar dat we goede kwaliteit van zorg moeten leveren. Maar het is onmogelijk om op basis van zoveel richtlijnen te monitoren of je wel voldoet aan alle kwaliteitseisen. We hebben het zo abstract gemaakt dat het lastig is om je in goede kwaliteit te herkennen. Om te zorgen dat een zorgverlener vanuit de juiste kwaliteitsprincipes zorg verleent, is overzicht belangrijk. Hierdoor kunnen zij veel beter aangeven wat er op orde is, of waar nog aandacht aan kan worden gegeven. Met behulp van de thema’s doen we een appèl op de ervaringen en inzichten van zorgmedewerkers en cliënten. Zo sluiten we goed aan bij de ervaren kwaliteit.
Waar willen we komen in 2025?
We willen de Delphi studie afronden, zodat we een goede set met kernthema's en definities hebben voor de ouderen- en thuiszorg.
Dat we een instrument hebben ontwikkeld om ervaren kwaliteit van zorg te kunnen ophalen.
En dat we op organisatieniveau en locatie inzicht hebben in de mate waarin we compliant zijn. Oftewel de mate waarin we voldoen aan de kwaliteitsafspraken die we met elkaar gemaakt hebben en dat we zicht krijgen op de thema’s die we willen door ontwikkelen."
In 2024 heeft Marente een inventarisatie gemaakt van alle wet- en regelgeving die de definitie van goede zorg bepaalt. Op basis hiervan is, samen met een brede groep deelnemers, een Delphi-studie gestart om deze veelheid aan regelgeving terug te brengen tot een overzichtelijke set kernthema’s.
Hieraan doen deelnemers mee vanuit het werkveld binnen de VVT, zoals beleidsmedewerkers, verpleegkundigen, behandelaren, het zorgkantoor en de zorgverzekeraar. Deze thema’s zullen in 2025 worden verwerkt in vernieuwd kwaliteitsbeleid en een kwaliteitsmodel.
Ontwikkeling kwaliteitsmodel
In 2024 zijn de cliëntervaringen van de intramurale locaties, Revalidatie & Herstel en de thuiszorg opgehaald. De resultaten zijn gedeeld met de teams en de cliëntenraden en zij hebben hierop gereflecteerd. Alle uitkomsten zijn gepubliceerd op Zorgkaart Nederland. In 2025 wordt het meetinstrument dat ontwikkeld is vanuit het Generiek Kompas ingezet om de cliëntervaringen verder te verzamelen en te verbeteren.
9,5
"Mijn man heeft een revalidatietraject doorlopen bij Marente Revalidatie & Herstel. We kunnen niet anders zeggen dat je welkom bent en je echt in beeld bent. Er wordt in overleg, met veel aandacht voor de betrokkene, een traject samengesteld en doorlopen. Meld je iets, dan wordt dat meteen opgepakt. Het overleg met de verschillende therapeuten en verpleging is zeer laagdrempelig. De omgeving is ook zeer prettig en geeft geen “ziekenhuis gevoel”. Kortom wij zijn zeer tevreden over de opname van 8 weken en daarop volgende nazorg van de fysio en ergotherapeut."
Revalidatie & Herstel
9,7
Thuiszorg
"In de laatste fase van
mijn vaders leven hebben wij enorm veel steun en hulp ontvangen van het thuiszorgteam van Marente. Zij hebben mijn vader zeer liefdevol verzorgt en niets was teveel. Wij zijn hier als familie zeer dankbaar voor."
8,3
Verpleeghuiszorg
"Het is fijn om te horen en te weten dat je moeder zich veilig en thuis voelt op de afdeling in Marente. Het geeft ons als gezin rust om dit te ervaren. Mijn moeder wordt weer geactiveerd om mee te doen met spelletjes en andere leuke bezigheden. Ze zit graag in de gezellige huiskamer, en wij zijn zeer tevreden dat er op alle vlakken persoonlijke aandacht is, waaronder ervoor zorgen dat ze genoeg eet."
Cliëntervaringen
Marente heeft de afgelopen jaren gekozen voor de kwaliteitscertificering van PREZO. Vanwege ontwikkelingen in de sector, waaronder het nieuwe Generiek Kompas, oriënteert Marente zich de komende tijd op certificering in de nieuwe context van het Generiek Kompas. We doen dat in nauwe samenwerking met de cliëntenraad, verzekeraars en andere toezichthouders.
PREZO
Er zijn twee incidenten bij de IGJ gemeld waarvoor een calamiteitenonderzoek heeft plaatsgevonden. De verbeteracties zijn met de teams besproken. Daarnaast zijn deze incidenten binnen Marente in het zorgoverleg besproken om hier gezamenlijk van te kunnen leren. Verder heeft de IGJ een regulier inspectiebezoek afgelegd in de thuiszorg en heeft hierbij twee wijkteams bezocht. Naast enkele aandachtspunten waren de resultaten positief. De GGD heeft in opdracht van de WMO-gemeenten uit de Leidse regio een toezichtsbezoek gebracht aan de dagbesteding van Van Wijckerslooth. De uitkomst was positief. Er is een aanbeveling gedaan over het VOG-beleid.
Toezicht en calamiteiten onderzoek
Afgelopen jaar is er meermaals moreel beraad (of intervisie in de thuiszorg) gehouden om te reflecteren en te leren van casuïstiek. Moreel beraad wordt gehouden wanneer de autonomie van de cliënt conflicteert met opvattingen ten aanzien van professionaliteit. In de ethische commissie stond de zorg rondom het levenseinde centraal met aandacht voor thema’s zoals opbaren en een waardig afscheid.
Moreel beraad en ethische commissie
Het afgelopen jaar zijn zowel de deskundigheidslijst als het BIG-beleid geactualiseerd. Daarnaast is het proces van besluitvorming rondom het bekwaam maken van een niet-bevoegde medewerker voor bepaalde handelingen herzien. Er is actief meegedacht over het bekwaam blijven van medewerkers voor de handelingen die weinig voorkomen. Alle activiteiten van de BIG-commissie hebben bijgedragen aan de bekwaamheid van medewerkers bij het uitvoeren van voorbehouden en risicovolle handelingen.
Big-beleid

Veiligheidsthema’s
In 2024 hebben extern auditoren verschillende audits uitgevoerd, zowel intramuraal als in de thuiszorg. De resultaten laten zien dat hygiëne en infectiepreventie over het algemeen goed geborgd zijn. Tegelijkertijd zijn er enkele aandachtspunten naar voren gekomen die gericht worden opgepakt. In de thuiszorg blijkt het soms een uitdaging om hygiënisch te werken in de woonomgeving van cliënten. Om hierin stappen te zetten, worden met cliënten afspraken gemaakt met behulp van een hygiënebrief. Ook in het komende jaar blijft hygiëne en infectiepreventie een speerpunt. Door periodieke audits van Tensen en Nolte blijft er aandacht voor eventuele verbeterpunten, zodat deze waar nodig organisatiebreed kunnen worden opgepakt.
Hygiëne en infectiepreventie
Afgelopen jaar zijn er, zowel organisatiebreed als op locatieniveau, verschillende stappen gezet op het gebied van de Wzd. Op locaties worden trappenhuizen en liften dementievriendelijk ingericht en wordt aan ICT-infrastructuur gewerkt. Er wordt Marentebreed gewerkt aan inventarisatie van de risico’s en randvoorwaarden rondom dit beleid. Daarnaast wordt er, in samenwerking met andere zorgorganisaties en Transmuralis, gewerkt aan een regionaal Wzd-beleid voor in de thuissituatie. Dit zal doorlopen in 2025.
Wzd
In 2024 zijn de voorbereidingen getroffen voor de overgang naar de tandartsen van Vitadent. Een deel van de locaties is in 2024 overgegaan en de andere locaties volgen in 2025. Bij de overgang naar Vitadent worden gelijktijdig nieuwe werkwijzen ingevoerd. Daarnaast wordt de mondzorgmonitor ingezet om te werken aan bewustwording, betere mondzorg en extra aandacht voor mondzorg in de laatste levensfase.
Mondzorg
Palliatieve zorg
De commissie heeft verschillende zaken opgepakt. Zo is er gewerkt aan het gebruiksvriendelijk maken van het zorgpad stervensfase, worden er op de locaties vaker waakvrijwilligers ingezet en zijn verschillende beleidsdocumenten bijgesteld.
In Marente zijn diverse acties ondernomen om de medicatieveiligheid te verbeteren. Zo is SSO (Single Sign-On) voor het opiatenportaal geïmplementeerd, waardoor medewerkers veilig kunnen inloggen op meerdere applicaties met één set inloggegevens. Er is uitgeprobeerd of de Medido, een medicijndispenser, ook in de intramurale locaties kan worden ingezet. Deze test is positief afgesloten en kan in andere intramurale locaties worden uitgerold.
Medicatieveiligheid

"We hebben hard gewerkt om Ouderenmishandeling en ontspoorde zorg meer bekendheid te geven bij Marente. Zo is onder andere uitleg gegeven bij de vakgroep kwaliteitsverpleegkundigen en deelden we onze kennis over Ouderenmishandeling op het thuiszorgfestival. Daarnaast is het aantal geschoolde aandachtsfunctionarissen voor de thuiszorg uitgebreid, is de juridische kennis bij de aandachtsfunctionarissen uitgebreid, is het beleid herzien en is het mogelijk om afgeschermd te rapporteren bij vermoeden van Ouderenmishandeling."
"Dit allemaal bij elkaar, heeft ertoe geleid dat er meer meldingen zijn binnen gekomen bij de aandachtsfunctionarissen. Afgelopen jaar alleen al waren dit er 64. Je ziet dat er steeds meer aandacht is voor Ouderenmishandeling bij Marente. Het is goed dat er meer meldingen zijn, zodat we met elkaar kunnen kijken hoe we de cliënt hierin het beste ondersteunen. De groeiende samenwerking tussen intramuraal en extramuraal helpt daarbij. Samen reflecteren en leren van casuïstiek. Het is erg prettig dat deze samenwerking er is omdat Veilig Thuis weinig kan betekenen voor intramurale zorg. Ook voor komend jaar blijven we vermoedens van Ouderenmishandeling onder de aandacht brengen door collega's actief op te zoeken."
Het stappenplan voor medewerkers aangepast, het beleidsdocument is geüpdatet, en er zijn verschillende activiteiten geweest om het onderwerp (zowel intramuraal als in de thuiszorg) onder de aandacht te brengen. Er is er een meldingsmethode ontwikkeld om inzichtelijk te krijgen hoe vaak Ouderenmishandeling en ontspoorde zorg voorkomt. Dit geeft de mogelijkheid tot reflectie en het kan bijdragen aan het leren van casuïstiek.
In 2024 is er gewerkt aan een nieuw meldingsformulier voor zowel de MIC als de MIM-meldingen. Dit nieuwe formulier is halverwege het jaar in gebruik genomen. Alle aandachtsvelders zijn geschoold in het werken met het nieuwe meldingsformulier en de nieuwe manier van afhandelen. Daarnaast zijn de handreikingen en de beleidsdocumenten herzien. Het nieuwe meldingsformulier laat een toename zien in aantal agressiemeldingen zowel vanuit de cliënten als vanuit het bezoek. Hierop is actie ingezet.
MIC en MIM
De locaties, Revalidatie & Herstel en de thuiszorg proberen, waar mogelijk, klachten te voorkomen, of vroegtijdig te acteren op signalen van ontevredenheid. Verbeterpunten zitten vaak in het delen van verwachtingen en goede communicatie.
Klachten

Mara Jongeneelen, privacy officer
"De wet is de wet, daar moet je aan voldoen. Dus ook wij moeten voldoen aan de wet AVG. Bij Marente zijn goede stappen gezet om hier actiever mee bezig te zijn. De privacy van cliënten én medewerkers is heel belangrijk. Goed beleid opstellen helpt daarbij. Hiervoor heb ik diverse mensen gesproken en het beleid vormgegeven voor Marente. We werken op dit onderwerp veel samen in de regio. Er is nu zelfs een privacy en security platform. Veel thema's zijn toch organisatie overstijgend. Hier samen aan werken voorkomt dat we allemaal het wiel opnieuw uitvinden. In 2025 gaan we verder aan de slag met de bewustwording bij medewerkers. Met als motto ‘(cliënt)informatie, ook onze zorg!’ Nemen we collega's mee in het belang van een goede AVG en hun rol daarin."
In 2024 is er gewerkt aan de verantwoordingsplicht die de AVG stelt. Er is een nieuw datalekkenprotocol, privacybeleid en privacyverklaring opgesteld en er wordt een verwerkingsregister bijgehouden. Daarnaast is er gestart met een maandelijks overleg met privacyfunctionarissen uit de regio, waarin organisatie-overstijgende thema’s zoals het gebruik van AI worden besproken en is er gewerkt aan bewustzijn rondom privacy. De gemelde datalekken zijn opgepakt en acties zijn ingezet.
AVG en datalekken

Bel 071 409 33 33
Of wilt u liever een bericht sturen?