Professioneel netwerk
Netwerk rondom de mens met een zorgvraag
Samen werken aan goede zorg, betekent krachten bundelen. Door kennis en expertise te delen met andere organisaties en gemeenten, organiseren we de zorg slimmer en laten we deze beter aansluiten op wat cliënten nodig hebben. Dit draagt bij aan toegankelijke, betaalbare en passende zorg. Ook samenwerking met naasten is onmisbaar. Iedereen heeft op een bepaald moment ondersteuning nodig, van een kleine hulpvraag tot intensieve zorg. Een sterk netwerk van mantelzorgers, vrijwilligers, zorgprofessionals en hulpmiddelen maakt het mogelijk om flexibel in te spelen op veranderende zorgvragen en zorg op de juiste plek te bieden. Bij Marente investeren we in deze samenwerkingen. We versterken de verbindingen in de keten en ondersteunen mantelzorgers en naasten, zodat zij hun rol in het netwerk goed kunnen blijven vervullen. In dit hoofdstuk laten we zien hoe we dit in de praktijk brengen.

Cora Rovers
Loes Brokaar


Loes: "We hebben vanuit de Werkgroep Informele Zorg, naast bijeenkomsten, een enquête gehouden op twee locaties. In deze enquête is aan de eerste contactpersonen van cliënten gevraagd wat zij zouden willen en kunnen betekenen voor de bewoners. Hieruit bleek dat veel mensen niet goed wisten welke mogelijkheden er waren. Daarom is er een mantelzorgkompas ontwikkeld. Hierop staat overzichtelijk vermeld welke taken familieleden en het netwerk van bewoners op zich zouden kunnen nemen, zoals bijvoorbeeld huishoudelijke taken, activiteiten met de bewoner, persoonlijke verzorging en ondersteuning bij eten en drinken. Deze ondersteuning kan zowel individueel aan een naaste als breder ingezet worden voor meerdere bewoners, bijvoorbeeld door samen te koken of te wandelen. Als cliënten bij ons komen, bespreken we met familie wat ze thuis al deden en of ze dat bij Marente willen voortzetten."
Cora vervolgt: "Door de genomen stappen is er meer bewustwording en duidelijkheid gekomen over de rol van mantelzorgers en naasten binnen Marente. De ‘mantelzorgkompas’ helpt familieleden om concreet te zien op welke manieren zij een bijdrage kunnen leveren. Ook is de samenwerking tussen informele zorg en de professionele zorg versterkt, waardoor er beter gekeken wordt naar wat haalbaar is voor beide partijen. Tegelijkertijd blijft dit een lopend proces, waarbij het belangrijk is om continu te evalueren en bij te sturen. De eerste ervaringen met deze aanpak laten zien dat sommige naasten zich meer betrokken voelen en bereid zijn om een actieve rol te spelen. In de toekomst willen we blijven investeren in deze samenwerking, onder andere door verdere begeleiding en informatievoorziening."
De zorg vraagt om een nauwere samenwerking met mantelzorgers, naasten en (zorg)vrijwilligers. Intramuraal zijn de netwerken rondom cliënten in kaart gebracht, om zorg doelmatiger en persoonsgerichter te kunnen organiseren.
Er is onderzocht welke mogelijkheden en behoeften er zijn op het gebied van respijtzorg. Momenteel biedt Marente zelf geen respijtzorg aan maar we werken samen met regionale organisaties die deze zorg wel verlenen. Deze samenwerking is verder versterkt en geprofessionaliseerd.
In de thuiszorg worden mantelzorgers ondersteunt met trainingen over (digitale) hulpmiddelen. Ook zijn regionale afspraken gemaakt over de inzet van hulpmiddelen en de samenwerking met informele zorg.

manager behandel-
en expertise centrum

"In 2024 hebben we de consult functie van de SO en de psycholoog in de eerste lijn meer bekendheid gegeven, en met succes. Afgelopen jaar zijn we enorm gegroeid en ontvangen we steeds meer aanvragen vanuit de huisartsen. Ook sluit de SO bij verschillende huisartsenpraktijken aan bij het GPO (Gestructureerd Periodiek Overleg) én wordt er in de regio samengewerkt met de collega aanbieders. Dit om ervoor te zorgen dat de huisarts ons steeds beter en gemakkelijker kan vinden."
"Naast de bekendheid bij onze partners is er ook hard gewerkt om de consultfunctie binnen Marente bekendheid te geven. Hiervoor hebben de casemanagers geïnformeerd, zijn we alle wijkteams aan het informeren en zoeken we actief de samenwerking met hen op. Dit alles doen we omdat we voor de toenemende groep kwetsbare ouderen in de thuissituatie, ook buiten de muren van een locatie, onze ondersteuning en expertise willen bieden. Voor 2025 zetten we de ingezette acties voort en willen we de ondersteuning uitbreiden naar de VPT teams. Hierin gaan we de VPT teams ondersteunen met de expertise van de ergotherapeut, fysiotherapeut, psycholoog en geestelijk verzorgers."
Het expertisecentrum voor mensen met dementie op jonge leeftijd heeft in 2024 de consultfunctie en dagbehandeling verder doorontwikkeld. In 2025 wordt regionaal gewerkt aan een zorgpad om de zorg beter af te stemmen op deze cliëntgroep.
Marente zet zich in om specialistische zorg dichter bij huis te brengen. De consultfunctie voor specialisten ouderengeneeskunde en GZ-psychologen wordt verder ontwikkeld om in de eerste lijn betere ondersteuning te bieden aan specifieke doelgroepen, zoals bijvoorbeeld de Geneeskundige Zorg voor Specifieke Cliëntgroepen (GZSP).
In samenwerking met de ziekenhuizen wordt oncologische zorg steeds vaker naar de thuissituatie verplaatst. Dit vergroot de toegankelijkheid en versterkt het netwerk rondom de cliënt. Ook voor cliënten met hartfalen waarbij ontwatering nodig is, kan de behandeling voortaan thuis plaatsvinden. De samenwerking met de ziekenhuizen wordt in 2025 verder uitgebreid.
De acute zorg die in de regio door Reboz wordt verleend, wordt waar mogelijk ook aangeboden aan cliënten in het VPT. Daarnaast wordt onnodig oproepen van Reboz verminderd door de inzet van verbeterde spreek- luisterverbindingen. Voor de toegang tot woningen is er regionaal gekozen voor één uniform toegangssysteem, dat in verschillende gebouwen wordt geplaatst. Dit wordt in 2025 opgeleverd.
Marente heeft afgelopen jaar in de regio een belangrijke voortrekkersrol gehad binnen het AVANT-verband en Transmuralis netwerk, en deze rollen worden in 2025 gecontinueerd. Ook heeft Marente de samenwerking met welzijn, gemeenten en woningbouwcorporaties verder uitgebreid. Waar deze samenwerking begon in Hillegom, Lisse en Teylingen, wordt deze komend jaar uitgebreid naar Katwijk en Noordwijk. Hierbij worden ook de huisartsen betrokken.
Verschillende locaties van Marente nemen actief deel aan initiatieven om zorg en welzijn beter op elkaar aan te laten sluiten. Voorbeelden hiervan zijn de deelname aan de gemeentelijke overlegtafels en het concept van zorgzame wijken, waarin zorg, welzijn en informele netwerken sterker worden verbonden. Verschillende locaties verkennen hoe welzijnsorganisaties, scholen en netwerken zo beter betrokken kunnen worden bij de ondersteuning van bewoners.


Bel 071 409 33 33
Of wilt u liever een bericht sturen?