het werk organiseren
Bouwsteen 3

De zorg verandert en Marente beweegt mee. We kijken anders naar hoe zorg wordt georganiseerd, met meer aandacht voor technologie, samenwerking binnen netwerken en het slimmer inrichten van werkprocessen. Dit helpt om de zorg toegankelijk te houden, de werkdruk beheersbaar te maken en de kwaliteit te waarborgen. Een toekomstbestendige zorgorganisatie vraagt om een sterk HR-beleid, waarin werving, ontwikkeling en goed werkgeverschap hand in hand gaan met innovatieve manieren van werken. In dit hoofdstuk gaan we in op hoe we dit in de praktijk brengen. Ook geven we een beeld van hoe zeggenschap in de organisatie is belegd.

Alice Weijers, regiomanager VPT

"Volledig Pakket Thuis (vpt) is naast een zorgvorm, heel belangrijk in het bieden van begeleiding aan onze cliënten. Door anders zorg te verlenen en meer begeleiding te bieden, kunnen we cliënten langer thuis laten wonen en bevorderen we de zelfredzaamheid van de cliënt. De begeleidingsrol en inzet van woonbegeleiders heeft een enorme vlucht genomen en dat is een positieve ontwikkeling geweest.

Dit jaar richten we ons op het verder uitbreiden en ontwikkelen van de begeleiding binnen de teams. Daarnaast gaan we met leefstijlmonitoring een pilot draaien. Hopelijk biedt het ons meer inzicht en daardoor een betere invulling van zorg binnen de vpt en stimuleren we 'eigen regie' nog meer. Ook zullen we ons blijven verdiepen in het bieden van begeleiding en zorg voor meer cliënten op een efficiënte en ook digitale manier."

Richard Siere, duaal manager RAP team

"Tot 1 april 2024 werden crisismeldingen voor het Regionale Aanmeldpunt (RAP) door vier organisaties (Marente, Topaz, Activite, Alrijne) apart gedaan. Iedere organisatie ook weer op haar eigen manier en vanuit de eigen locatie. Verwijzers voelden zich daardoor niet ontzorgt en van uniformiteit was geen sprake. Het advies vanuit Transmuralis was om te komen tot 1 centraal team voor de regio Zuid-Holland Noord (ZHN). En vanaf 1 april staat er dan ook één team met triagisten vanuit de verschillende organisaties die vanuit 1 locatie de crisismeldingen coördineren. Zij werken dagelijks samen als hét aanmeldpunt voor verwijzers binnen de regio. Zij coördineren de crisismeldingen en hebben inzage in de beddencapaciteit voor WLZ Crisisopname, inbewaringstelling en eerstelijnsverblijf. Ze werken volgens gezamenlijke werkinstructies, houden team overleggen en halen regelmatig feedback op bij verwijzers. Inmiddels worden ze steeds bekender in de regio en worden ze goed en vaak gevonden. En de ontwikkelingen staan niet stil. Zo is inmiddels ook logeerzorg toegevoegd aan de dienstverlening en kijken we richting de toekomst wat nog meer passend is. Werken met deze korte lijntjes werkt geweldig. Meer zorgsoorten zouden we op deze manier kunnen organiseren. Eén werkwijze, geeft vertrouwen. Verwijzers weten wat ze kunnen verwachten."

Intramuraal worden de beschikbare bedden allemaal toegankelijk gemaakt voor een brede doelgroep. Daarmee vervalt het strikte onderscheid tussen somatiek en PG, en verdwijnen de gesloten afdelingen. In 2024 zijn daarin in een multidisciplinair team grote stappen gezet, verwacht wordt dat in 2025 de eerste locaties om gaan naar de nieuwe werkwijze.

In de Volledig Pakket Thuis (VPT)-teams worden steeds vaker digitale hulpmiddelen ingezet, zoals Medido en leefstijlmonitoring. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan de doorontwikkeling van VPT in de wijk, zowel in geclusterde als niet-geclusterde vormen, om zorg flexibeler en beter bereikbaar te maken. De in bouwsteen 1 beschreven werkwijze LAT wordt ook uitgerold in het VPT en bij de dagbesteding.

In de revalidatie en thuiszorg wordt steeds vaker gekeken naar hoe cliënten met de juiste ondersteuning langer zelfstandig kunnen blijven. Een concreet voorbeeld hiervan is beeldzorg, de Compaan en het project Thuis Revalideren. De verwachting is dat in 2026 tien procent van de revalidanten niet meer in een zorginstelling hoeft te herstellen, maar dit thuis kan doen met passende begeleiding.

In 2024 is Marente met andere zorgorganisaties in de regio Zuid-Holland Noord gestart met het Regionaal Aanmeldpunt (RAP) Dit loket coördineert de beddencapaciteit voor de Wlz-crisis, IBS en ELV en schakelt direct bij spoedopnames. In 2025 wordt gekeken met welke taken het RAP uitgebreid kan worden.

Anders kijken naar gezondheid en zorg
Astrid Elzo Kraemer, wijkverpleegkundige en promotor van Digitale Zorg binnen Marente:

"Binnen de thuiszorg en VPT is in 2024 een vliegende start gemaakt met spraakgestuurd rapporteren. In november werd spraakgestuurd rapporteren gelanceerd en eind december maakte 80% van de medewerkers er al gebruik van. Hét bewijs dat zorgcollega's openstaan voor digitale innovatie.

Ik krijg ook voornamelijk positieve reacties van collega's: ‘spraakgestuurd rapporteren levert tijdwinst op en cliënten vinden het fijn als je bij ze rapporteert.’ Ik verwacht dat in 2025 zo’n 90% van alle rapportages spraakgestuurd is."

Een ander aandachtspunt is de optimalisatie van intramurale zorgalarmeringen. In 2024 is onderzocht of er voldoende data beschikbaar is om een vervolgtraject te starten. Er blijken voldoende aanknopingspunten om te bekijken of meldingen betrouwbaarder, efficiënter en beter afgestemd kunnen worden op de behoeften van cliënten en zorgmedewerkers.

Tegelijkertijd breiden we het spraakgestuurd rapporteren uit. Dit is binnen de thuiszorg deels geïmplementeerd en wordt in 2025 verder uitgerold. We onderzoeken of deze technologie ook intramuraal en binnen de Revalidatie & Herstel kan worden ingezet.

In de thuiszorg is met behulp van ICT-oplossingen beter inzicht gekregen in de zorg aan cliënten met dementie, die vaak meer tijd kost dan geregistreerd staat in de planning. Dit leidt tot effectievere routeplanning en betere inzet van zorgcapaciteit.

Iedere zorgvorm heeft in het Elektronisch Cliënten Dossier (ECD) een eigen werkwijze. Daarom is in 2024 gestart met oriëntatie op een integrale werkwijze in het ECD. Dit moet ervoor zorgen dat medewerkers uit de intramurale zorg en de thuiszorg met een integraal systeem kunnen werken.

Er is een brede analyse uitgevoerd naar mogelijkheden om administratieve lasten te verlagen. Dit heeft bijvoorbeeld geleid tot een bijstelling van het beleid rondom het verzamelen van handtekeningen bij zorgplannen en bruikleenovereenkomsten. Deze aanpassingen dragen bij aan het verminderen van administratieve lasten en het efficiënter inrichten van werkprocessen.

Door goed te kijken naar op welke manier we ons werk organiseren en de ontwikkelingen in de technologie te benutten, proberen we werkprocessen verder te verbeteren. Op alle locaties wordt gewerkt aan het verbeteren van de roosterplanning met capaciteitsplanning en scenario-gebaseerde roosters.

Op verschillende locaties worden ondersteunende taken zoals inkoop en facilitaire processen verder geoptimaliseerd, zodat zorgmedewerkers minder tijd kwijt zijn aan randzaken. Deze werkwijze wordt geëvalueerd en uitgerold naar andere locaties in 2025. Alle locaties zijn inmiddels overgestapt naar de Cloud van Avics, waardoor de meest uitgebreide functionaliteiten beschikbaar zijn. Daarnaast heeft de pilot Purchase to Pay, gericht op standaardisatie van het bestel- en factuurverwerkingsproces, geleid tot het vervolgproject Bestellen Ontzorgd.

Marente zette als eerste ouderenzorgorganisatie in Nederland de innovatieve stap met spraakgestuurd rapporteren in ons elektronisch cliëntdossier Ons van Nedap. In samenwerking met Tell James, integreerden we deze spraaktechnologie in het systeem Ons. Medewerkers krijgen een korte training en worden het hele traject ondersteund. De vijf thuiszorgteams zijn enthousiast. Het resultaat? Tot wel 25% tijdswinst en volledigere rapportages. Wijkverpleegkundige Sebastiaan Kool: ‘Deze innovatie zorgt voor meer tijd voor passende zorg.’ Bestuurder Anne Leemhuis: ‘Als koploper op het gebied van zorginnovatie, schakelen we graag snel. We kijken continu hoe we onze zorg toekomstbestendig kunnen inrichten.’ Marente breidt spraakgestuurd rapporteren in 2024 verder uit. Ontdek hoe het werkt in deze leuke video.

Voorloper in spraakgestuurd rapporteren
Optimaliseren werkprocessen
Medewerkers

In 2024 zette Marente vier brede wervingscampagnes op. Daarnaast waren er gerichte acties om vacatures in de thuiszorg, op de locaties, Revalidatie & Herstel en voor Volledig Pakket Thuis (VPT) onder de aandacht te brengen.

In 2025 gaat Marente verder investeren in werving. De website Werken bij Marente krijgt een frissere uitstraling en er komen nieuwe functievideo’s. Een analyse van de wervingskanalen helpt om advertenties en vacatures nog gerichter in te zetten. Het aantal Marente-brede campagnes wordt uitgebreid naar zes, waarmee de zichtbaarheid van Marente als werkgever verder wordt vergroot.

Werving en selectie

Om functies helder te beschrijven en medewerkers meer inzicht te geven in taken, verantwoordelijkheden en ontwikkelkansen, is in 2024 gestart met het actualiseren van het functiehuis. Dit traject loopt door in 2025 en zorgt voor een transparant functiegebouw.

Marente maakt in 2025 een belangrijke strategische keuze volgend op wet DBA: het stopzetten van de inhuur van zzp’ers. In plaats daarvan wordt een interne flexpool opgericht die medewerkers maximale regie over hun eigen werktijden en inzetbaarheid biedt.
Dit zorgt niet alleen voor meer flexibiliteit, maar versterkt ook de binding van medewerkers met de organisatie.

Arbeidsvoorwaarden en beleid

In 2024 werd Marente voor de derde keer op rij uitgeroepen tot Beste Werkgever, met een gemiddelde score van 7,8. Vooral waardering en een goede werk-privébalans werden door medewerkers positief beoordeeld. Het lage uitstroompercentage bevestigt dat medewerkers zich prettig en betrokken voelen binnen Marente.

Goed werkgeverschap

We waren het hele jaar door prominent in beeld in verschillende media met onze arbeidsmarktcommunicatie, zowel online als offline. De vier grote campagnes met citydisplays, de bus campagne, social media advertenties en google advertising zorgde ervoor dat we als werkgever goed zichtbaar waren in de regio. Daarnaast zijn er nog kleinere lokale campagnes gevoerd voor onze verpleeghuizen, thuiszorg, vpt en Revalidatie & Herstel."

Justin Piersma, manager HR

"In 2024 werd Marente voor de derde keer op rij uitgeroepen tot 'Beste Werkgever'! En daar zijn we trots op! Met name de aandacht voor werk-privé balans, invloed op het rooster en waardering voor medewerkers komt sterk naar voren uit het onderzoek. Daarnaast daalde het aantal vertrekkende medewerkers met 19%, wat laat zien dat onze collega’s met plezier naar hun werk gaan bij Marente en zich graag voor onze organisatie blijven inzetten. Dat vinden we erg belangrijk.

Bij Marente luisteren we naar de wensen van onze (nieuwe) collega’s. We zijn steeds opzoek naar nieuwe oplossingen als het gaat om eigen regie, werkplezier en een gezonde balans. Zo werken we nu aan een Marente brede flexpool, zodat medewerkers nog meer controle kunnen hebben op hun werkrooster en de plek waar ze werken. Daarnaast frissen we het functiehuis op, zijn we bezig met het verder digitaliseren van verschillende HR-processen, stimuleren we vitaliteit en zijn we er vroegtijdig bij als er sprake is van verzuim.

Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid blijven een speerpunt. In 2024 is Marente gestart met een nieuwe arbodienstverlener. Er werden diverse workshops en cursussen aangeboden gericht op vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Specifieke aandacht ging uit naar nachtdienstmedewerkers die extra ondersteuning kregen om hun werk fysiek en mentaal goed vol te houden. In 2025 ligt de nadruk sterker op preventie. Door het vroegtijdig signaleren van klachten en het optimaliseren van werkmogelijkheden wil Marente kortdurend verzuim verminderen en medewerkers ondersteunen in een gezonde en plezierige werkhouding. In 2025 wordt er bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar het verminderen van fysieke belasting bij zorg voor obese cliënten.

Verzuim en vitaliteit

Martijn de Kremer, locatiemanager Berkhout

"In 2023 zijn wij gestart met de verbouwing in Berkhout en in 2024 is de tweede fase van de verbouwing afgerond. De appartementen zijn aangepast met onder andere bredere deuren en vernieuwde badkamers. Hierdoor is er meer werkruimte en ruimte voor het gebruik van domotica. Daarnaast zijn op elke afdeling gezamenlijke huiskamers gerealiseerd, waar bewoners bij elkaar kunnen komen voor het eten, spelletjes en gezelligheid. De huiskamers liggen op een centrale plek tussen de appartementen en worden druk bezocht. In 2025 gaan we verder met de laatste fase van de verbouwing."

We passen huisvesting en facilitaire voorzieningen aan op de veranderende zorgvraag. In Berkhout is de tweede fase van de verbouwing afgerond, waardoor de locatie geschikt is voor een doelgroep met een hogere zorgindicatie. In 2025 starten we met de renovatie van de verpleegafdelingen in Oud Bijdorp. Daarnaast oriënteren we ons op de herontwikkeling van de Wilbert en de Bernardus en maken we het Atrium in de Jeroen dementievriendelijk.

Huisvesting en facilitair
Ben Borchers, voorzitter CCR

"We zijn als Centrale Cliëntenraad en als dagelijks bestuur (DB) volop aan het bouwen aan de cliëntmedezeggenschap. In 2024 hebben we enorme stappen gezet. Om een goed beeld te krijgen van de ontwikkelingen binnen de ouderenzorg, hebben we een ontmoetingsdag georganiseerd. Op deze dag waren veel leden van de lokale cliëntraden bij elkaar. Het was een succes en heeft ertoe geleid dat er gewerkt is aan een visie en missie clientmedezeggenschap. Deze wordt nu voorgelegd en besproken met de RvB. Als voorzitter ben ik erg blij met dit resultaat. Terugkijkend over de afgelopen jaren zijn we inmiddels met een volledig nieuw dagelijks bestuur aan het werk met ook nieuwe ideeën en gedachtes over het organiseren van medezeggenschap voor cliënten. Dit jaar willen we vooral doorgaan op de weg van het vernieuwen van de cliëntenmedezeggenschap bij Marente. Belangrijk onderdeel van dit alles is de vraag: hoe komen we aan voldoende betrokken mensen om de raden hun taak te laten vervullen? Dit doen we samen met de RvB en met de lokale raden. Daarnaast werken we ook samen met AVANT-organisaties binnen de regio als het gaat om hoe organiseren we slim de medezeggenschap rondom de cliënten. Het is een enorme, maar mooie uitdaging in deze veranderende tijden waarin cliënten steeds korter verblijven in verpleeghuizen. Daar willen we als cliëntenraden in mee ontwikkelen en van toegevoegde waarde blijven. Samenwerking is dan erg belangrijk."

 

In Marente is zeggenschap georganiseerd binnen de vakgroepen van kwaliteitsverpleegkundigen en verzorging. Deze vakgroepen hebben actief bijgedragen aan diverse thema’s, zoals het anticiperen op de wijzigingen in het ZZP-beleid en de ontwikkeling van het spel Roostermagie en Wat kun je beter maken, door het te laten.

Daarnaast spelen de Ondernemingsraad (OR) en de Centrale Cliëntenraad (CCR) een belangrijke rol. De OR waarborgt de betrokkenheid van medewerkers met de Participatiebloem bij besluitvorming en beleid. De CCR Marente verwoordt de gemeenschappelijke belangen van cliënten naar de organisatie. Zij heeft in haar jaarverslag beschreven hoe zij op een open en constructieve wijze heeft geparticipeerd in de beleidsontwikkelingen.

In het kader van het verminderen van administratieve lasten en het vergroten van de doeltreffendheid van de kwaliteitsstructuur, zal in 2025 een doorontwikkeling worden gemaakt in de kwaliteitsstructuur (commissies en thema’s). Er zal worden gekeken naar de opdracht, de doelstelling en toegevoegde waarde van de commissies en thema’s. Een vervolgstap is dat de processen en werkwijzen van een commissie wordt geëvalueerd.

Zeggenschap en medezeggenschap

Volledig scherm