Het kennen van de wensen en behoeften van de cliënt
BOUWSTEEN 1

De zorg verandert. Er komen meer ouderen, zorgbehoeften verschuiven en het aantal zorgprofessionals neemt af. Dit vraagt om andere aanpak bij het organiseren van zorg. Bij Marente staat persoonsgerichte zorg centraal: we weten wat cliënten écht belangrijk vinden en stemmen daar de zorg passend op af. Hoe? Dat begint met open gesprekken en samenwerking met cliënten en hun mantelzorgers. Door goed te luisteren en samen beslissingen te nemen, zorgen we dat de zorg past bij hun leven en mogelijkheden. In dit hoofdstuk laten we zien hoe we dit in de praktijk brengen.

Anne Otten, teamleider zorg

Interdisciplinair Overleg (IDO beleid)

‘In 2024 is het IDO beleid veranderd. In plaats van elke bewoner elk half jaar te bespreken wordt de bewoner nu minimaal één keer in het IDO besproken. Dit gebeurt binnen 6 weken na opname van de bewoner. Verder wordt de bewoner in het IDO besproken als de situatie daarom vraagt. Dit is een teambesluit, zowel met de behandelaren, de EVV-ers als andere betrokkenen. Zij kunnen aangeven een IDO belangrijk te vinden bij een bepaalde bewoner.

Om ervoor te zorgen dat alle betrokken ook aanwezig kunnen zijn als dat nodig is, blijft er een vast IDO moment in de agenda staan. Deze nieuwe manier was behoorlijk wennen en vraagt om goede communicatie en afstemming tussen behandelaren en zorg. Dit is iets om aandacht voor te hebben. Het nieuwe beleid zorgt ervoor dat we meer efficiënt met onze tijd omgaan, maar toch direct kunnen inhaken op veranderingen in de gezondheidstoestand van de bewoner.’

Persoonsgericht werken kent verschillende invalshoeken en blijft continu in ontwikkeling. Zo hebben we het beleid rondom cliëntoverleg (IDO) vernieuwd. Op deze manier sluit het beter aan op individuele behoeften en kunnen we de voortgang effectiever monitoren en evalueren. De kwaliteitsverpleegkundigen hebben hierin een belangrijke rol om de zorg af te stemmen op de individuele behoeften, wensen en voorkeuren van cliënten.

In de thuiszorg hanteren we het principe van passende zorg; zorg die aansluit bij de persoonlijke situatie, behoeften en mogelijkheden van de cliënt. Dit helpt om zelfredzaamheid te versterken en onnodige zorg te voorkomen. Daarin werken we intensief samen met cliënten en hun netwerk en leggen we de focus op preventie, zodat mensen langer zelfstandig - en met een goede kwaliteit van leven - thuis kunnen blijven wonen.

Ook op het gebied van dagbesteding vinden vernieuwingen plaats. In 2025 opent het Dag- en Doecentrum in Bernardus. Dit is een mooi initiatief dat sociale contacten stimuleert, zelfredzaamheid bevordert en cliënten helpt hun vaardigheden te behouden. Hier kunnen cliënten deelnemen aan uiteenlopende activiteiten, van creatief en sportief tot cognitief, passend bij hun interesses en mogelijkheden. De voorbereidingen zijn in volle gang. Ook in andere locaties zetten we ons in voor persoonsgerichte dagbesteding en welzijn en worden daarbij passende stappen genomen.

Persoonsgericht werken
Doorontwikkeling Langer Actief Thuis

Linda
Konijn,
ergotherapeut

Langer Actief thuis (LAT)

"Deze nieuwe manier van zorgverlening vraagt om een andere manier van werken voor de zorgverleners in het wijkteam, waarbij zij meer ‘’met de handen op de rug staan’’. Dit kan soms ook lastig zijn voor zorgverleners die graag zorgen voor de cliënt. Daarom zijn de zorgverleners hierin geschoold om dit eigen te maken én met succes. Uit de evaluatie van de pilot LAT komt naar voren dat cliënten minder afhankelijk zijn van de zorgverlening en dat hun kwaliteit van leven is verbeterd. Bijkomend voordeel: bij de meeste cliënten is de zorg afgebouwd of verminderd waardoor de zorgverleners tijd overhouden voor ander cliënten.''

"In juli zijn we bij alle nieuwe cliënten die in Noordwijkerhout in zorg kwamen, gestart met de pilot Langer Actief Thuis (LAT). In de pilot werken de fysiotherapeut, de ergotherapeut en het wijkteam samen aan het gedachtegoed van re-ablement. De zorgverleners kijken, samen met de cliënt, naar de persoonlijke doelen en hoe zij zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven. Niet de zorgverlening die zorgt voor de cliënt, maar de zorgverlening zorgt ervoor dat de cliënt handelingen zelfstandig kan blijven uitvoeren."

In de thuiszorg is samen met het Behandel en Expertise Centrum (BEEC) gestart met het project Langer Actief Thuis (LAT). Het LAT is een 12-weeks zorgprogramma, met als resultaat het afbouwen van de zorg of een vervolg met passende zorg. In 2025 bouwen we voort op de inzichten vanuit deze pilot. Daarnaast blijven we kennis delen en samenwerken met andere zorgorganisaties om de aanpak te versterken en aan te passen aan de behoeften van cliënten.

Volledig scherm