LEREN EN ONTWIKKELEN
BOUWSTEEN 4

Goede zorg begint bij de wens om het beste voor onze cliënten te doen. Dit vraagt om vakbekwame medewerkers die zich blijven ontwikkelen en van elkaar leren. Bij Marente stimuleren en faciliteren we een leercultuur waarin zorgprofessionals de ruimte krijgen om kennis te delen, ervaringen uit te wisselen en zich verder te bekwamen.

We ondersteunen dit met scholing, intervisie, coaching op de werkvloer en gerichte ontwikkeltrajecten. Door teamleren en multidisciplinaire samenwerking te bevorderen, zorgen we ervoor dat verbeteringen direct zichtbaar worden in de dagelijkse praktijk.

Anita Zoon, adviseur leren en ontwikkelen

"Om teamleiders goed toe te rusten voor hun leiderschapsrol bij Marente, is voor hun in het najaar van 2024 een leiderschapstraject gestart. In dit traject wordt de visie op leiderschap met elkaar uitgediept en worden leersituaties gecreëerd. Daarnaast houden we periodiek bijeenkomsten voor alle leidinggevenden van Marente gezamenlijk. Het programma is inmiddels voor een kwart uitgevoerd. We merken dat alle teamleiders tijdens hun werk steeds worden geconfronteerd met de uitdagingen van alle dag. Denk aan meer zorg leveren met hetzelfde aantal mensen en dan ook nog de krimpende arbeidsmarkt. En de toename van zorgzwaarte bij cliënten. We proberen het programma steeds zo vorm te geven dat de situaties van alle dag worden ingebracht en met elkaar besproken en gereflecteerd. Steeds met het oogpunt, wat vraagt deze situatie van mijn leiderschap en hoe kan ik me hier het beste in bewegen? Zo blijven ook onze teamleiders leren en doorgroeien."

Opleiding/
Certificaat

Aantal afgerond
in 2024

Woonbegeleiders
(mbo-certificaat)

38 

Helpende

Helpende plus

Verzorgende IG

23

Mbo Verpleegkundige

9

Hbo Verpleegkundige

4

EVV-opleiding

17

Stagiaires (diverse niveaus/richtingen)

115

Leergang ouderenpsychiatrie

212

Weerbaarheidstraining

151

Leren en ontwikkelen helpt om flexibel te blijven en in te spelen op toekomstige ontwikkelingen, zoals digitalisering in de zorg, de groeiende vraag naar complexe zorg en de inzet van nieuwe technologieën. Dit heeft geleid tot een vernieuwde visie met meer eigen regie en leervormen die beter aansluiten bij individuele behoeften. Medewerkers hebben nu meer mogelijkheden om te kiezen op welke werkplek ze hun leerervaring kunnen opdoen.

Er is geïnvesteerd in deskundigheidsbevordering op thema’s zoals dementie, ouderenpsychiatrie en probleemgedrag, waarvoor weerbaarheidstrainingen gegeven zijn. We breiden het scholingsaanbod uit door intensiever samen te werken met opleidingspartners zoals het Van Kleef Instituut en Transmuralis.

Via workshops tijdens teamoverleggen, e-learnings en gerichte trainingen zorgen we voor laagdrempelige toegang. Binnen de thuiszorg en intramurale zorg zijn traineeships en de opleiding tot Eerst Verantwoordelijke Verzorgende (EVV) geïntroduceerd. Beeldzorgmedewerkers worden specifiek getraind in het gebruik van digitale zorgmiddelen en de begeleiding van cliënten op afstand. Daarnaast integreren we digitale leeromgevingen in het scholingsprogramma om leren toegankelijker en efficiënter te maken.

In 2024 is een nieuwe visie op leiderschap ontwikkeld in samenwerking met managers en teamleiders. Deze visie vormt het uitgangspunt voor de bijgestelde leergang voor alle teamleiders, waarin leiderschapskwaliteit centraal staat.

In de organisatie

Een belangrijk verbeterdoel voor 2025 is het verminderen van de uitstroom onder leerlingen om toekomstige zorgprofessionals te behouden, personeelstekorten tegen te gaan en opleidingsinvesteringen optimaal te benutten. Dit wordt aangepakt door intensievere begeleiding via werkbegeleiders en door opleidingsroutes beter af te stemmen op individuele leerbehoeften.

Door maatwerk in leren, persoonlijke begeleiding en een sterke verbinding met de praktijk vergroten we de kans dat meer leerlingen hun opleiding succesvol afronden.

Terugdringen uitstroom leerlingen

Maarten van de Kuilen, manager kwaliteit en opleiden

"We hebben een integrale aanpak ingevoerd om de uitstroom van leerlingen te beperken. Dit houdt in dat we kiezen voor een modulaire onderwijsroute waarin leerlingen in kortere periodes DUO-geregistreerde deelcertificaten kunnen behalen. Zo stemmen zij hun studietraject af op persoonlijke omstandigheden en profiteren zij van concrete succeservaringen in plaats van een langdurig traject. Het mooie is ook dat we vroegtijdig potentiële problemen signaleren en gerichte ondersteuning kunnen bieden. Er liggen nog kansen in verbeterde persoonlijke begeleiding."

"Komend jaar blijf het terugdringen van de uitstroom een prioriteit. Zeker gezien de voorspelde tekorten in kritische beroepen. We blijven daarom inzetten op het creëren van succeservaringen tijdens de leerperiode. In dit kader wordt het praktijkgestuurd leren-traject met het ROC verder verstevigd, zodat we de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt verder optimaliseren. Tegelijk zullen we in 2025 de werkbegeleiding versterken met verbeterde scholing, ondersteuning en facilitering voor alle werkbegeleiders, zowel ten behoeve van stagiaires als voor leerlingen."

Door de arbeidsmarktkrapte en veranderende zorgvraag is er behoefte aan flexibele leertrajecten die goed aansluiten op de praktijk. We zetten op grote schaal in op certificaat leren, daarbij bieden we medewerkers landelijk erkende certificaten als alternatief voor volledige meerjarige diploma trajecten. Er wordt steeds meer samengewerkt tussen scholen en de organisaties om onderwijs inhoudelijk en organisatorisch beter af te stemmen op de behoeften van leerlingen. Er is afgelopen jaar veel gedaan om regionaal het leren en ontwikkelen te versterken. Via partnerschappen zoals AVANT en UNC-ZH zijn kennis en praktijkervaring gedeeld. Dit heeft geresulteerd in het gezamenlijk leertraject Praktijk Gestuurd Leren. Dit traject gaf nieuwe en bestaande medewerkers de kans om praktijkgerichte vaardigheden verder te ontwikkelen.

Om nieuwe professionals en zij-instromers aan te trekken en goed te begeleiden, zijn regionale initiatieven als de Zorgexpeditie en Welkom in de Zorg opgezet.

In samenwerking met ROC Mondriaan en Hogeschool Leiden zijn opleidingen beter afgestemd op de veranderende zorgbehoeften, waardoor de aansluiting met de praktijk is verbeterd. In oktober vond het regionale thuiszorgfestival plaats, een inspirerende dag waarop thuiszorgmedewerkers uit de hele regio samenkwamen om workshops te volgen en kennis te delen.

In de regio

Volledig scherm