ANDERS KIJKEN NAAR GEZONDHIED EN ZORG

Marente kijkt verder dan alleen de traditionele zorgverlening. We willen samen met onze cliënten en hun netwerk werken aan positieve gezondheid en preventie om zo langer zelfstandig thuiswonen te ondersteunen. Daarbij is de inzet van informele zorg en het uitbouwen van netwerken van bewoners en cliënten van groot belang.

De dubbele vergrijzing, krapte op de arbeidsmarkt en toenemende zorgvraag vragen ook om een vernieuwde aanpak. De doelgroep en de zorgvraag veranderen en groeien, terwijl er tegelijkertijd een tekort aan verpleeghuisplaatsen en zorgmedewerkers is. Samen kijken we naar mogelijkheden en oplossingen voor de uitdagingen waar we voor staan. Welke stappen heeft Marente in 2022 daartoe gezet?

Emmy Schuller

In 2022 is Schippersdam, een woonunit voor 12 somatische bewoners in De Wilbert, getransformeerd en omgebouwd in een woonunit voor mensen met dementie. Emmy Schuller, teamleider in De Wilbert: ‘De doelgroep verandert. De behoefte aan psychogeriatrische verpleeghuiszorg groeit en de behoefte aan somatische zorg neemt af. Bewoners van Schippersdam wonen in een kleinschalige setting zonder gesloten deuren. De reden voor deze transformatie is dat steeds meer bewoners een vorm van dementie hebben naast een somatische aandoening. Deze bewoners hebben behoefte aan warme kleinschalige zorg waarbij het niet noodzakelijk is dat de deur op slot gaat.’

Kiezen voor de doelgroep
Er komt heel wat kijken bij zo’n transformatie. ‘Zo is bijvoorbeeld de samenstelling van het team aangepast’, vertelt Emmy. ‘Medewerkers mochten zelf kiezen voor de doelgroep. Kennis van zorgen voor mensen met dementie is uiteraard een must, dus is het aangepaste team extra geschoold. Ook is de woonunit - met name de keuken - verbouwd. Schippersdam is nu een warme huiselijke omgeving waar je zelf kunt koken. Bewoners helpen nu bijvoorbeeld met tafel dekken of groenten schoonmaken. De klinische kamer-naambordjes zijn vervangen door herinneringskastjes die bewoners helpen om hun kamer te vinden. De woonunit is uitgerust met passieve alarmering voor de veiligheid van de bewoners met dementie. Nog iedere dag leren we en experimenteren we. Bijvoorbeeld met een koffiehoekje waar bewoners zelf koffie kunnen schenken.’ Inmiddels wonen op Schippersdam alleen maar mensen met dementie. Waarschijnlijk doet dit goede voorbeeld volgen. Niet alle mensen die op de wachtlijst staan voor psychogeriatrische zorg hebben een gesloten deur nodig.

De doelgroep verandert; de locaties veranderen mee

Daniëlle
de Haan

Wonen met een plus
In dit nieuw te bouwen wooncomplex in Hillegom gaan de bewoners ‘Wonen met een plus’. Het plusgedachtegoed draait om gemeenschapszin, wederkerigheid, preventie, vitaliteit en welzijn. ‘Iedereen draagt hieraan bij: bewoners, familie, mantelzorgers, zorgprofessionals, het sociale netwerk en samenwerkingspartners’, vertelt Daniëlle. ‘Je woont in een community of woongemeenschap, soms help jij iemand en soms helpen anderen jou. In het plusgedachtegoed komt alles mooi samen. Eigen regie, woon- en leefplezier en positieve gezondheid zijn daarbij belangrijk. We leggen de focus op wat mensen nog wél kunnen.’ Met enthousiasme en energie slaat Marente dit nieuwe innovatieve pad in, gedreven door het idee dat mensen in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen en niet naar een verpleeghuis hoeven.

Bij Marente zijn we voortdurend bezig met nieuwe ontwikkelingen en initiatieven om de ouderenzorg te verbeteren. Daniëlle de Haan, projectmanager bij Marente: ‘Onze passie voor innovatie is bijvoorbeeld terug te zien in nieuwe wooninitiatieven. Sinds 2021 onderzoekt Marente verschillende mogelijkheden om nieuwe woonvormen te realiseren. In 2022 zijn de voorbereidingen gestart om in samenwerking met Woonstichting Stek een gloednieuw wooncomplex te gaan bouwen in Hillegom.’
In 2022 is er gewerkt aan visievorming, zijn nieuwe mogelijkheden verkend en is het conceptidee ‘Wonen met een plus’ vormgegeven. Begin 2023 tekenden Marente en Stek een samenwerkingsovereenkomst. ‘Het nieuwe gebouw krijgt toekomstbestendige appartementen voor 55-plussers en woningen voor bewoners met een intensieve en langdurige zorgvraag die het volledig pakket thuis (VPT) ontvangen. Dit is verpleeghuiszorg maar dan aan huis. Ook bewoners zonder zorgvraag kunnen hier gewoon wonen.’ In 2024 start de bouw en in 2025 wordt het wooncomplex geopend.

Nieuwe woonvormen

Angela Schubert

Het vergroten van
de rol van informele zorg

Het vergroten van de rol van informele zorg

Mantelzorgers en vrijwilligers spelen een steeds belangrijkere rol in de ouderenzorg. De dubbele vergrijzing, krapte op de arbeidsmarkt en toenemende zorgvraag zorgen ervoor dat ook Marente mantelzorgers en vrijwilligers hard nodig heeft. Het bevorderen van informele zorg was dan ook in 2022 weer een belangrijk thema. ‘Voorbeelden van informele zorg zijn bedden opmaken, eten rondbrengen, persoonlijke verzorging, begeleiden gedurende de dag en ondersteuning in de huiskamer’, zegt Angela Schubert, locatiemanager Jeroen. ‘Als informele zorgtaken worden overgenomen, kunnen de zorgmedewerkers zich op de zorgtaken richten. ‘Op deze manier blijven we hoogstpersoonlijke zorg leveren terwijl er minder professionals nodig zijn.’

Hoe bevorderen we informele zorg?
Angela: ‘Vrijwilligerswerk wordt zo aantrekkelijk mogelijk georganiseerd en mantelzorgers worden zoveel mogelijk bij de zorg betrokken. Daar hebben we ons ook in 2022 weer voor ingezet. Daarnaast is er een plan van aanpak gemaakt om in kaart te brengen welke zorg eventueel door naasten en vrijwilligers kan worden gedaan en wat hierbij nodig is. Zo onderzoeken we hoe we de rol van de informele zorg kunnen vergroten. In 2023 krijgt dit verder vorm.’ Marente heeft vrijwilligers en mantelzorgers ook een hoop te bieden. Vrijwilligers krijgen toegang tot interessante workshops, een gratis lidmaatschap van de ledenservice van Marente en diverse vergoedingen zoals een ongevallen- en WA-verzekering. Om mantelzorgers en vrijwilligers goed te ondersteunen, organiseert Marente regelmatig themabijeenkomsten, cursussen en workshops. Bijvoorbeeld over omgaan met gedragsverandering bij dementie of om de basisvaardigheden van zorgverlening te leren. Meer informatie? Neem een kijkje op: vrijwilligerswerkbijmarente.nl en op marente.nl/mantelzorgers.

Doe de test

Wil je aan de slag met jouw positieve gezondheid? Doe dan de test op: mijnpositievegezondheid.nl. Maar wees gewaarschuwd: bewust bezig zijn met positieve gezondheid levert je mogelijk meer plezier, energie, geluk én een betere gezondheid op!

Voor de een betekent positieve gezondheid tijd met dierbaren doorbrengen, terwijl anderen waarde hechten aan een zinvolle daginvulling. Maar hoe je ook jouw leven invult, één ding is zeker: onze gezondheid is van onschatbare waarde. Marente omarmt het gedachtegoed van positieve gezondheid al enkele jaren en ondersteunt mensen graag hierin. Marente is onderdeel van de Alliantie Positieve Gezondheid Zuid-Holland Noord. De alliantie wil ervoor zorgen dat Zuid-Holland Noord in 2030 een van de meest positief gezonde regio’s van Nederland is. In maart 2022 zette Marente samen met twintig andere organisaties haar handtekening om de ondersteuning van Marente te bekrachtigen.

Een bredere kijk op gezondheid
In 2022 hebben ambassadeurs en kwartiermakers positieve gezondheid de scholing positieve gezondheid gevolgd. Eén van die kwartiermakers, Lisa Boot, kwaliteitsverpleegkundige bij Bernardus, begrijpt als geen ander dat positieve gezondheid veel meer is dan alleen maar ziek of gezond zijn. ‘Of je je goed voelt en gelukkig bent, hangt immers van veel meer af. Het draait om veerkracht en hoe we met uitdagingen omgaan, zowel fysiek, emotioneel als sociaal. Niet alleen lichamelijke gezondheid is belangrijk, maar ook zingeving, meedoen en kwaliteit van leven. Positieve gezondheid betekent anders kijken naar gezondheid, zorg én welzijn. Werken vanuit het gedachtegoed draagt bij aan zelfredzaamheid, eigen regie en het behouden van de eigen waarde. Het draait om een drietal vragen: Wat heb je nodig om je goed te voelen? Wat is daarbij belangrijk en hoe kun je daar zelf aan bijdragen? Wat kan Marente doen om je daarbij te helpen?’

Positieve gezondheid maakt meer mogelijk

Fleur
Janvier

Ledenservice en Meerzorg




De ledenservice was ook afgelopen jaar weer goed zichtbaar met allerlei leuke uitjes, cursussen, services en het goed gelezen magazine Thuis! Fleur Janvier, manager private zorg en ledenservice: ‘Het platform Marente E-deals blijft een groot succes. Ook de uitjes hebben het goed gedaan. In 2022 stond zweefvliegen voor het eerst op het programma. Dit was zo’n succes dat er in 2023 twee dagen zijn ingepland. Maar ook de golf clinic en de fietstocht vielen uitstekend in de smaak! En de online bingo blijft een succes. We mochten weer veel nieuwe leden verwelkomen. Het aantal leden is in 2022 gegroeid naar ruim 22.000 huishoudens.’ Lees meer over het lidmaatschap van Marente.

Extra zorg en services van Meerzorg
Meerzorg, de particuliere thuiszorgtak van Marente, stelt ouderen in staat zo lang mogelijk comfortabel thuis te wonen door extra zorg en services te verlenen. Bijvoorbeeld als kinderen wat verder weg wonen, kunnen zij zo net dat beetje extra zorg voor hun ouders inregelen. Eind 2022 zijn de activiteiten van Meerzorg BV overgedragen naar Marente en is de vennootschap opgeheven. De activiteiten blijven aangeboden onder de naam Meerzorg. Fleur: ‘Het jaar 2022 stond in het teken van een team creëren. Meerzorg blijft volop in ontwikkeling. Zzp’ers weten ons te vinden en er is een groei in omzetontwikkeling te zien. Daarnaast wordt steeds vaker gekozen voor zorg die uit een persoonsgebonden budget (PGB) of uit eigen middelen wordt betaald. Meer lezen over de dienstverlening van Meerzorg? Neem een kijkje op de website van Meerzorg.

Volledig scherm